Friday, September 12, 2008

Ηρθε η ώρα οι αναμνήσεις να ξεχυθούν από το σκληρό μου δίσκο

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του άλλου μου blog, με την επωνυμία Wildlife cams, συνειδητοποίησα ότι δεν είναι απλά ένας τρόπος να μοιράζομαι με φίλους και γνωστούς εικόνες που παίρνω από τις κάμερες στο διαδίκτυο κάθε μέρα...Χωρίς να το πολυσκεφτώ το blog λειτούργησε περισσότερο σαν εργαλείο για μένα και δεκάδες φίλους, εξαιτίας της ευκολίας αναζήτησης.
Με τη βοήθεια των εττικετών μπορεί εύκολα να βρει κανείς στιγμιότυπα που έχουν παρθεί πριν από μήνες. Να αναζητήσει και να συγκρίνει εικόνες για την ευκολότερη αναγνώριση ειδών, κυρίως πουλιών τα οποία σπάνια βλέπουμε στις κάμερες. Να κάνει παρατηρήσεις του τύπου ποιες συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου κάποια είδη εμφανίζονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες .
Για μένα όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι να μπορώ να προσφέρω δημόσια αυτό το θησαυρό που τόσα χρόνια μαζεύω στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή μου ...Επιτέλους να γίνει λειτουργικός ...είτε απλά για την απόλαυση του να κοιτάς εικόνες παρμένες από τη φύση...είτε για να θυμόμαστε εκπληκτικά περιστατικά που έχουμε δει στο παρελθόν ...είτε για εκπαιδευτικούς λόγους.

Το Wildlife Cams ...ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο 'σαν ένα αστείο' ...ψάχνοντας να δω πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσεις ένα blog ..... κι ύστερα έγινε τρόπος ζωής ...Κάθε βράδυ ανοίγω τις εικόνες της μέρας, τις διαλέγω, καμμιά φορά ρυθμίζω λιγάκι το κοντραστ κι έπειτα τις δημοσιεύω ...Σπάνια ψάχνω πια στο σκληρό για να βρω κάτι. Ένα χρόνο μετά όλα είναι εδώ ...τα καλύτερα τουλάχιστον !!
Παρόλα αυτά δεν άρχισα πριν από ένα χρόνο να μαζεύω εικόνες από το διαδίκτυο. Παρακολουθώ κάμερες 7 χρόνια τώρα ...Ξεκινώντας από τις κάμερες του BBC το φθινόπωρο του 2001. Σύντομα ανακάλυψα το Africam και από το Φεβρουάριο του 2002 δεν πέρασε καμιά μέρα που να είχα δυνατότητα να συνδεθώ στο διαδίκτυο και να μην το επισκεύτηκα. Ακόμη κι όταν για μεγάλα διαστήματα καμιά κάμερα δε λειτουργούσε ...

Η καινούργια επόχή του Africam ξεκίνησε στην ουσία δυό χρόνια πριν με νέο ιδιοκτήτη και με τη λειτουργία της Nkorho pan cam. Είχαμε ήδη απολαύσει την προηγούμενη χρονιά streaming video από την Αφρική με την κάμερα του National Georgraphic ...αλλά η Nkorho pan cam ήταν μια άλλη εμπειρία. Μεγάλη οθόνη, έξαιρετική ποιότητα εικόνας και ήχου ...μια ζεστή γωνία στο forum (Boma)για να μοιραζόμαστε συναισθήματα και εικόνες ....
Πολύ νερό κύλησε στ' αυλάκι από τότε ...Πολλές κάμερες άρχισαν να παρέχουν streaming video ζωντανά στο διαδίκτυο. Είδαμε πράγματα που ούτε στα όνειρα μας μπορούσαμε να φανταστούμε ...όμως οι πρώτες αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ ...
Η Nkorho pan cam παραμένει η κάμερα της πρώτης επιλογής ...η 'επίσημη αγαπημένη' ... Παρα τα σκαπανευάσματα, κυρίως με την έλλειψη χειριστή (zoomie) κατά διαστήματα, οι πιο όμορφες και εκπληκτικές, παρατηρήσεις μου έχουν γίνει παρακολουθόντας την ... Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση (σε αντίθεση με τα εντελώς αμερικανοποιημένα drives της Wildearth TV) και ο χειρισμός της κάμερας γίνεται από απόσταση ...δίνει μια άλλη διάσταση στις κάμερες αυτού του τύπου ...Είναι απλά σαν να είσαι εκεί σε μια κρυψώνα και να παρακολουθείς όσα συμβαίνουν.

Παρότι το καλύτερο υλικό της κάμερας αυτής που έχω σώσει είναι δημοσιευμένο στο Wildlife cams ...ένα αλλο μεγάλο μέρος από το πρώτο χρόνο λειτουργίας της κάμερας βρίσκεται απλά αποθηκευμένο σ' έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Απομονωμένο εκεί είναι αδύνατο να το αξιοποιήσω ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος. Ετσι σκέφτηκα να δημιούργήσω αύτό το blog και να εναποθέσω ό,τι έχω φυλαγμένο ...μνήμες και εικόνες της πρώτης χρονιάς λειτουργίας της κάμερας.
Σίγουρα το υλικό δεν είναι πλήρες ...πρόκειται για εικόνες που πήρα αποκλειστικά εγώ ...Παραδείγματος χάρη δεν προκειται να βρείτε το θρυλικό θέαμα των λιονταριών που τρώνε το βούβαλο τα Χριστούγεννα του 2006. Δυστυχώς ήμουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς γρήγορη σύνδεση. Δεν πρόκειται για κάποιο ιστορικό αρχείο όσων έχουν παρατηρηθεί στην κάμερα. Αν θέλετε κάτι τέτοιο δεν έχετε παρά να επισκευτείτε στο Africam.com, στο forum, την αντίστοιχη στήλη όπου για δύο χρόνια τώρα μαζί με άλλους φίλους δημοσιεύουμε εικόνες από τις καθημερινές παρατηρήσεις...
Είναι απλά μια παρακαταθήκη αναμνήσεων στις οποίες εύκολα μπορεί να ανατρέξει κανείς με την βοήθεια των εττικετών ...

Και επειδή το υλικό είναι τεράστιο και οι απαιτήσεις σε χρόνο μεγάλες ...ειδικά θέλοντας να διατηρήσω το Wildlife Cams ...αποφάσισα να στέλνω όταν μπορώ εικόνες από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της κάμερας με την ελπίδα σε λίγους μήνες να είναι δημοσιευμένο το μεγαλύτερο μέρος των αρχειακών εικόνων ..

Απολαύστε λοιπόν τις αναμνήσεις μου μαζί μου ...!!! Σε μια περιπέτεια με ημερομηνία λήξης αυτή τη φορά!!

1 comment:

krukab said...

great idea -
since your doing this with nkorho
maby do the same with elephant
plain cam
good luck we will all help with
pics im sure
barry